Case: Slimme software voor medisch onderzoek
Kenmerken: De applicaties van Transparency in Healthcare zijn webapplicaties waarmee data wordt verzameld voor wetenschappelijk onderzoek en waarmee artsen en patiƫnten de behandeling kunnen volgen.
Geplaatst op: 11-04-2018

De manier waarop Transparency in Healthcare gebruik maakt van maatwerk software om meer en betere onderzoeksgegevens te verzamelen is uniek. Door patienten direct te betrekken bij het verzamelen van onderzoeksgegevens, maar ook de resultaten aan patienten te tonen, worden bijzonder goede resultaten behaald. WAME is ontwikkelpartner van Transparency in Healthcare en heeft de ontwikkeling en implementatie van diverse medische onderzoeksapplicaties verzorgd, waaronder de ontwikkeling van een Reumaportal.

Onderzoek naar behandeling van reuma

Om te onderzoeken of reumapatiënten in bepaalde situaties beter volledig kunnen stoppen met het gebruik van TNF-blokkers dan het verlagen van de dosis is grootschalig onderzoek onder Nederlandse patiënten uitgevoerd. De resultaten van de POEET-studie zijn nu gepubliceerd.

WAME heeft als technisch ontwikkelpartner van Transparency in Healthcare geholpen bij de uitvoer van dit onderzoek. Voor dit onderzoek is een webapplicatie ontwikkeld die in 47 ziekenhuizen is gebruikt voor het registreren van onderzoeksgegevens voor ruim 800 patiënten. Een studie van deze omvang is wereldwijd uniek.

Niet alleen de zorgverleners konden in dit systeem de onderzoeksgegevens invoeren, ook de patiënten konden zelf informatie invoeren om zo een beter beeld te krijgen van de ziekteactiviteit en de kwaliteit van leven van de patiënt. Het systeem zorgde daarnaast voor een goede gerandomiseerde indeling, volgens een verdeelsleutel, van patiënten in de verschillende onderzoeksgroepen. Dankzij de webapplicatie was het mogelijk om het onderzoek, wat in 47 reuma afdelingen werd uitgevoerd, toch goed te managen.

De resultaten van dit onderzoek zijn onder andere na te lezen in het artikel in Mediator: http://mediator.zonmw.nl/mediator-15-januari-2016/gepast-gebruik-tnf-blokkers-bij-reuma/

Case: Slimme software voor medisch onderzoek