Streepjescodes scannen in apps: de mogelijkheden
Geplaatst op: 22-06-2016
Barcodes (streepjescodes) kom je overal tegen. Ze worden niet alleen meer ingezet voor  producten die in de winkel liggen, maar bijvoorbeeld ook voor toegangsbewijzen. Dankzij nieuwe mogelijkheden op softwaregebied en lagere hardwarekosten is het voor steeds meer bedrijven interessant om op innovatieve wijze barcodes te gebruiken. WAME krijgt steeds vaker vragen over de mogelijkheden en kosten van barcodescanner apps. Daarom hierbij een samenvatting met de meeste gebruikelijke mogelijkheden.

Streepjescodes scannen in een app

Als u een streepjescode scant, wilt u er ook direct iets mee doen. Door dit in een app te integreren kan de streepjescode eenvoudig worden gebruikt. Zo kan de app bijvoorbeeld direct productinformatie tonen, magazijnvoorraad beheren, geldigheid van een toegangsbewijs controleren, etc. Hierbij heeft u alle voordelen en mogelijkheden van een gebruikersvriendelijke app.
Door gebruik te maken van een app voor de verwerking van de streepjescode kunt u meestal veel goedkopere en minder complexe hardware (scanners) gebruiken, of zelfs er voor kiezen om helemaal geen losse scanners meer te gebruiken.


Barcodes scannen met case

WAME heeft voor diverse klanten apps gemaakt die werken met een speciale scanner case die u om een iPhone/iPod klikt. Met de Linea Pro serie van Infinit Peripherals hebben we erg goede ervaring. U hoeft geen moeilijk proces te doorlopen om de scanner aan uw smartphone te koppelen (er omheen klikken is voldoende) en de scanner werkt direct razendsnel.
Voordelen: Eenvoudig, stabiel, snel, extra beveiliging van uw smartphone
Nadelen: Hogere initiële investering nodig, omdat elk type smartphone of tablet een andere case nodig heeft.

Barcodes scannen met externe Bluetooth scanner

Een Bluetooth barcodescanner kan via een draadloze Bluetooth verbinding aan een smartphone of tablet worden gekoppeld. Afhankelijk van het type Bluetooth scanner kan het koppelen van de scanner aan de smartphone soms een lastig proces zijn. Als de scanner eenmaal gekoppeld is werkt dit net als elke andere barcodescanner. U scant met de scanner een streepjescode en de app ontvangt de code direct.
De prijzen (en kwaliteit) van scanners verschilt enorm, van zo’n € 40,- tot een paar honderd euro per scanner.   
Voordelen: Snel, goedkoop, losse scanner
Nadelen: Koppelen van scanner soms lastig, minder stabiel dan case. Twee handen nodig om te scannen.

Barcodes scannen met de camera van de smartphone of tablet

streepjescode scan appAls u klanten zelf wilt kunnen laten scannen, of losse scanners te duur vindt, kunt u ook barcodes scannen met de camera van de smartphone of tablet. Dit wordt tegenwoordig standaard al goed ondersteund in zowel Android als iOS. Binnen de app maakt u een foto van een streepjescode. Deze wordt vervolgens automatisch gescand en verwerkt. Op deze manier streepjescodes scannen gaat langzamer dan met een losse scanner en u bent afhankelijk van de kwaliteit van de camera en de lichtomstandigheden (in een donkere omgeving kan scannen lastig zijn).
Voordelen: Geen extra kosten voor hardware, app door iedereen direct te gebruiken
Nadelen: Scannen kost meer tijd, afhankelijk van lichtomstandigheden


Natuurlijk zijn meerdere van bovenstaande opties binnen één app te combineren. Zo kunt u bijvoorbeeld vaste gebruikers een losse scanner geven, terwijl incidentele gebruikers met hun camera kunnen scannen.

Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen met het ontwikkelen van een barcodescanner app, of wilt u graag voorbeelden zien van door ons ontwikkelde apps? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Streepjescodes scannen in apps: de mogelijkheden